Podobně jako jiné výrobky, i zelenina je mnohdy převážena stovky i tisíce kilometrů. To samozřejmě znamená hodiny či dokonce dny strávené přepravou, o času stráveném ve skladech či na pultech obchodů nemluvě. Je tedy nutné zajistit, aby vydržela po celou tu dobu čerstvá. Jak toho docílit?
Jedním z faktorů je i přepravka na zeleninu. Ta musí být vyrobena tak, aby se v ní přepravované zboží nekazilo, a to ani to, které je umístěno na dně. Proto má specifickou konstrukci.
V první řadě jsou to samozřejmě rozměry. Ty jsou takové, aby se do ní vešlo relativně velké množství, avšak zároveň ne tak velké, aby byla zelenina dole rozmačkána, a to i v případě, že se jedná například o křehký salát. Tak zůstane po celou dobu nepoškozená.
Dále je to samozřejmě větrání. Je nutné zajistit přístup vzduchu, aby se ve spodu nehromadila vlhkost, která by mohla vést k rozvoji plísně. Je totiž jasné, že jakýkoliv plesnivý kus musí být vyřazen z prodeje. Proto dává smysl, že v těchto přepravkách je velké množství otvorů, kterými může volně proudit vzduch. Díky tomu je riziko plesnivění minimalizováno.
Opomenout samozřejmě nelze ani použitý materiál. Ten by měl být dostatečně odolný a snadno omyvatelný, neboť se bude používat opakovaně, a ideálně po delší dobu. To znamená, že by měl být i odolný vůči plísním. Z těchto důvodů se obvykle používá plast, který tyto podmínky splňuje zdaleka nejlépe.
Pak je tu také fakt, že by se měly dobře přenášet a být skladné. Proto mají ucha a jsou konstruovány tak, aby bylo možné je jednoduše skládat na sebe, aniž by se dno jedné plně dotýkalo vrchu druhé. Tím je zajištěno, že je možné je převážet i ve velkém množství, aniž by se rozmačkala zelenina uložená v těch spodních.
Díky tomu všemu pak máme možnost vychutnat si i exotickou zeleninu v čerstvém stavu. A to je výhodné jak pro obchody, tak i pro nás.